Yayınlanmış 20.11.2014
Nasıl Atıf Yapılır
Nasıl Atıf Yapılır
Öz
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde işletmelerin muhasebe süreçleri hissedilir derecede hızlanmıştır. Muhasebe servisinde bilgisayarın faydalarının görülmesi üzerine sistem daha da büyütülerek işletme içerisindeki diğer birimlerle muhasebe birimi arasındaki iletişim otomasyon ve barkod sistemleriyle geliştirilmiştir. Otomasyon ve barkod sistemleri, mevcut stok ve satılan mallara ait bilgileri, müşteri, tedarikçi ve personel bilgilerinin hızlı ve güvenilir şekilde muhasebe birimine iletilmesinde kullanılan önemli araçlardır. Gelişmiş bir barkod uygulaması olan kare kod uygulaması mal ve hizmetlerin tedarik ve sunum aşamalarında daha geniş olanaklara sahiptir. Bu çalışmada, otomasyon ve barkod sistemlerinin işletmelerin muhasebe süreçlerine olan katkıları ve kare kod uygulamasının getirdiği yenilikler incelenmiştir.
Referanslar
- Acartürk, C. (2012), Barkod Teknolojilerinin Eğitimde Kullanımı: Bilişsel Bilimler Çerçevesinde Bir Değerlendirme, Akademik Bilişim Konferansı,. Uşak.
- Aktaş, C., ve Çaycı, B. (2013), QR Kodun Mobil Eğitimde Yeni Eğitim Yöntemlerinin Geliştirilmesine Katkısı. Global Media Journal, 4(7).
- Aktaş, C. (2014), QR Kodlar ve İletişim Teknolojisinin Hibritleşmesi, Kalkedon Yayınları, İstanbul
- Arslan, D., Atasever, V., Güvenoğlu, E., ve Erdoğan, Ş. Z. (2010), Çizgi Barkod Sistemleri ve HCCB Barkod Sisteminin Karşılaştırılması, Akademik Bilişim Konferansı, Muğla.
- Çayıroğlu, İ., ve Erkaymaz, H. (2007), Uzaktan Sabit Hat Erişimli Bilgisayar Destekli Ev Otomasyon Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 13(3).
- Dinç, E., ve Varıcı, İ. (2008). E-İşletme Olgusunun Muhasebe İlke ve Uygulamaları Üzerine Etkisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 11(2).
- Erol, M. (2003), Barkod Sistemi ve Barkod Sisteminin Stok Kontrolünde Araç Olarak Kullanılması. Mali Çözümler Dergisi(62).
- Ghiron, S., Medaglia, C., ve Perrone, A. (2009), Art-Sonomy”: Social Bookmarking of Real Artworks via Mobile Applications with Visual Tags, Universal Access in Human-Computer Interaction (s. 375-384). San Diego USA: Springer.
- Islam, M., ve Shuva, N. Z. (2010), Barcode Technology and Its Use And Application: A Study of Selected Libraries of Bangladesh. The International Information & Library Review(42),
- Lazol, İ. (2013). Genel Muhasebe, Ekin Yayınevi, Bursa.
- Liao, K.-C., & Lee, W.-H. (2010). A Novel User Authentication Scheme Based on QR-Code. Journal Of Networks, 5(8).
- Okazaki, S., Navarro, A., ve Campo, S. (2013). Cross Media Integration of QR Code: A Preliminary Exploration. Journal of Electronic Commerce Research, 14(2).
- Örücü, A. İ. (2013), Bir Vergi Ödeme Aracı Olarak Karekod Teknolojisi. Maliye Dergisi(164).
- Özel, S. (1988), Muhasebe Uygulamasında Bilgisayarın Sağladığı Olanaklar. İktisat İşletme ve Finans Dergisi(22).
- Sevim, A. (2008), Muhasebe Bilgi Sistemi ve Dijital Uygulamalar, Muhasebe Bilgi Sistemi, Anadolu Üniversitesi Yayınları Eskişehir.
- Sriram, T., Rao, K. V., Biswas, S., ve Ahmed, B. (1996), Applications of Barcode Technology in Automated Storage & Retrieval Systems. IEEE 22nd International Conference on Industrial Electronics, Control and Instrumentation ,Piscataway, NJ, USA: IEEE.
- Tektüfekçi, F. (2012), Bilgi Teknolojilerinin Muhasebe Uygulamalarına Entegrasyonu ve Bütünleşik Sistemlerle Olan Etkileşim, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(2),
- Temel Eğinli, A. (2006), Örgütlerde Bilgi İletişim Teknolojilerinin Kullanımı, Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.
- Yorulmaz, M., Malçok Altunkan, S., Yasemin, A.,ve Keleş, N. (2012), Türkiye'de İlaç Takip Sistemi(İTS) Uygulaması ve Çalışma Biçimi, Akademik Bilişim Konferansı, Uşak.