ORGANİK GIDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SEÇİM MİDİR? ORGANİK GIDA ÜRETİMİNİ ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRMEK - KÖSE, Şirin Gizem (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Aşırı tüketim, doğanın tahribi ve kaynakların kötü kullanımı hem günümüz insanlığının hem de gelecek nesillerin problemleridir. Sürdürülebilirlik hem uygulamacıların hem de tüketicilerin önceliği olmaya başlamıştır. Bu doğrultuda sürdürülebilir tüketim ve üretim uygulamaları neredeyse her alanda ön plana çıkmaktadır. Çevresel sürdürülebilirlik kaygıları gıda tüketim alışkanlıklarını da etkilemektedir. Sürdürülebilir tarım ve organik hareket de son zamanlarda hız kazanmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı geçmiş çalışmalar ve tüketici görüşlerini inceleyerek organik gıdaları çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışmada organik gıdanın tüketici bakış açısıyla çevresel sürdürülebilirlik bakımından incelenmesi hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda veri elde etmede derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları sürdürülebilir tüketim ile organik gıda satın alma niyetinin birbiriyle ilgili görüldüğünü göstermektedir. Organik gıda satın alma niyetinde çevresel duyarlılık ve çevresel bilginin pozitif rolleri, şüpheciliğin ise negatif rolü bulunduğu önerilmiştir.