AKADEMİSYENLERİN MESLEKİ MOTİVASYON DÜZEYİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - BAHAR, Emel; ÖZBOZKURT, Onur Başar (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Akademisyenlerin mesleki motivasyon düzeyi, bir binanın tamamını taşıyan sütunları kadar önemli birer kaynak olma niteliği taşımakta ve kurumlarının organizasyonel amaçlarının gerçekleştirilmesinde merkezi bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede, bu çalışma, üniversitelerden beklenen eğitim-öğretim faaliyetlerine ek olarak, bilim üretilmesi, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yapılması ve topluma fayda sağlanması noktasında kilit rol üstlenen akademisyenlerin mesleki motivasyon düzeylerinin tespit edilerek hem literatüre katkı sunulması hem de fayda merkezi olması arzu edilen üniversitelerdeki uygulamalara rehberlik edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, akademisyenlerin mesleki motivasyon düzeyinin ölçülmesi noktasında 175 akademisyen üzerinde uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, “SPSS 26.0” programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ise, akademisyenlerin mesleki motivasyon düzeyinin, yaş, cinsiyet, medeni durum, unvan, akademisyen olarak çalışma süresi ve çalışma alanı etmenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği; akademisyenlerin çalışmakta olduğu kurum türü, bulunduğu üniversitede çalışma süresi ve çalışma birimine göre istatistikî olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.