Lojistik işletmelerinin performansının bir hibrit ÇKKV modeli ile değerlendirilmesi (Business & Management Studies: An International Journal, 2023)
Lojistik sektörü, tedarik zincirlerinin başarısı için zaman ve maliyetin önemi nedeniyle günümüzün küresel iş ortamında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Lojistik işletmelerin gelişimi için performans değerlendirme süreci, lojistik yönetim yapısının temel bir unsuru ve işletmelerin kendi ekonomik faydalarını daha fazla değerlendirmeleri için önemli bir dayanak noktasıdır. Bilimsel ve etkili bir temel performans ölçüm sisteminin nasıl formüle edileceği karmaşık bir problemdir. Bu çalışmanın amacı, “Fortune 500 Türkiye” web sitesinde yer alan lojistik işletmelerin 2021 yılına ait performanslarını ÇKKV yöntemlerini entegre ederek değerlendirmektir. Kriterlerin objektif ağırlıklarını belirlemek için SV, MEREC, CRITIC ve LOPCOW yöntemleri uygulanmıştır. Belirlenen objektif kriter ağırlıklarına dayanarak MACONT yöntemi uygulanarak alternatiflerin sıralaması yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre en iyi performansa sahip lojistik firması Lİ7, en düşük performansa sahip lojistik firması ise Lİ3 olarak belirlenmiştir.