İÇ DENETÇİ ATAMALARININ DENETÇİ FAYDASI TEMELİNDE YENİDEN TASARLANMASI - KARAÖZ, BURCU (Business & Management Studies: An International Journal, 2016)
Çalışmada iç denetçi atama modellerine yeni bir yaklaşım önerilmektedir. Geçmişte yapılmış iç denetçi atama çalışmaları genellikle maliyet minimizasyonu üzerine kurulmuştur. Bunlardan farklı olarak ilgili çalışmanın çıkış noktası ise iç denetçilerin faydalarını maksimize etmektir. Her şubenin konumu, şube büyüklüğü, şube tipi gibi özellikleri dolayısıyla denetçiler için farklı fayda değelerine sahip olduğu fikrinden yola çıkılmıştır. Bu doğrultuda her şube için fayda değerleri belirlenmiş ve iç denetçilerin atanmasında bu faydanın en büyüklenmesinin amaçlandığı bir tam sayılı programlama modeli kurulmuştur. İlgili matetiksel modelin kısıtları, denetçilerin gidecekleri şubelerden elde edecekleri fayda değerlerinin birbirine yakın olması, tüm denetçilerin çalışma günlerinin birbirine yakın olması ve toplam fayda değerlerinin birbirine yakın olmasıdır. Çalışma üç aşamalıdır. Birinci aşama Analitik hiyerarşi prosesi yöntemi ile şubelerin fayda değerleri elde edilmesidir. İkinci aşama simulasyon yöntemi ile her şube için denetim işinin yaklaşık süresi belirlenmesidir. Son aşama ise iç denetçilerin çalışma güzergahlarının belirlenmesi ve toplam çalışma günleri ve toplam fayda bilgilerinin elde edilmesi için matematiksel modelin çözdürülmesidir.