YÖNETİCİLERİN VE YÖNETİCİ OLMAYAN ÇALIŞANLARIN İŞKOLİKLİK DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ÖZSOY, Emrah (Business & Management Studies: An International Journal, 2019)
Bu çalışmanın amacı yönetici ve yönetici olmayan çalışanların işkoliklik seviyelerinin karşılaştırılmasıdır. Çeşitli sektörlerden n= 383 çalışan araştırmaya katılmıştır. 85 katılımcı örgütte yönetsel pozisyona sahip olduğunu belirtmiştir, ancak 194 çalışan örgütte yönetsel pozisyona sahip olmadığını belirtmiştir ve 4 çalışan örgütteki pozisyonunu belirtmemiştir. İşkoliklik Schaufeli, Taris ve Bakker (2009) tarafından geliştirilen DUWAS işkoliklik ölçeğinin Türkçe versiyonu (Doğan ve Tel, 2010) ile ölçülmüştür. Katılımcıların işkoliklik düzeylerinin karşılaştırılabilmesi için Bağımsız Örneklemler T Testi ve Hedge g Testi uygulamıştır. T Testi ve Hedge g Testi bulguları yönetsel pozisyona sahip olan çalışanların işkoliklik düzeylerinin, yönetsel pozisyona sahip olmayan çalışanların işkoliklik düzeylerinden daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda özel sektörde çalışan yöneticiler, kamu sektöründe çalışan yöneticilere göre daha yüksek işkoliklik skoru almıştır. Özel sektörde haftalık çalışma saati daha yüksek bulunmuştur. Bulgular tartışılmış ve gelecek araştırma önerilerinde bulunulmuştur.